Praca jako barman – zarobki, wymagania i kursy barmańskie

Czym zajmuje się barman?
Barman to pracownik baru lub lokalu gastronomicznego zajmujący się obsługą klientów, a szczególnie serwowaniem alkoholu oraz przygotowywaniem drinków i koktajli. W trakcie pracy stoi on za barem i przyjmuje zamówienia, które od razu realizuje i wydaje klientom. W przeciwieństwie do kelnera nie musi on zanosić gotowych drinków do stolika, choć też może liczyć na napiwki. Co istotne, barman powinien umieć doradzić klientom i odpowiedzieć na ich wątpliwości, a także wytworzyć na tyle komfortową atmosferę, by odwiedzający lokal postanowili pozostać w nim na dłużej.Ponadto do obowiązków barmana należy dbanie o bezpieczeństwo i porządek miejsca pracy, nadzorowanie wielkości zapasów alkoholu, zmiana beczek z piwem oraz przyjmowanie płatności od klientów. Osoby pracujące w tym zawodzie można znaleźć praktycznie w każdej restauracji posiadającej bogatą ofertę produktów alkoholowych, a także w wyspecjalizowanych barach, które często specjalizują się w wybranym segmencie rynku, np. w kolorowych drinkach lub koktajlach.
Jakie rodzaje drinków przygotowuje barman?
Choć niektórzy barmani zajmują się przede wszystkim nalewaniem piwa oraz przygotowywaniem prostych, najbardziej znanych drinków, to mimo wszystkowiększość osób pracujących w tym zawodzie może pochwalić się specjalistyczną wiedzą barmańską. Dobry pracownik baru powinien znać i umieć zrobić wszystkie najpopularniejsze drinki, a także co najmniej kilkanaście tych mniej typowych. Wielu barmanów specjalizuje się w jednym lub kilku rodzajach alkoholi, np. w drinkach z wódką lub z whisky.Zdarza się, że klient ma nietypowe życzenie, które trzeba zrealizować, popisując się kreatywnością. Warto jednak zauważyć, że najpopularniejszym trunkiem w polskich knajpach pozostaje piwo, a także czyste alkohole. To właśnie dlatego duża część barmanów rzadko kiedy może pokazać pełnię swoich umiejętności.
Jak zostać barmanem?
Choć do podjęcia pracy jako barman nie jest wymagane żadne formalne wykształcenie, to większość restauracji i barów, a szczególnie te z wyższej półki, wymaga odpowiednich kwalifikacji.Osoby myślące o pracy za barem powinny ukończyć co najmniej jeden kurs barmański. Na polskim rynku znaleźć ich można dziesiątki, zresztą wielu barmanów decyduje się też na naukę za granicą. Każdy kurs barmański jest inny, ale generalnie można wyróżnić kursy ogólne oraz specjalistyczne. Te pierwsze przygotowują do pracy za barem i stanowią podstawowe szkolenie, które powinien przejść każdy barman, te drugie zaś rozwijają już posiadaną wiedzę i pozwalają na zdobycie niszowych umiejętności. Co istotne, dobry kurs powinien nie tylko wyjaśniać kwestie teoretyczne, ale też dawać możliwość odbycia praktyki pod okiem doświadczonych instruktorów. Wysokiej klasy lokalne gastronomiczne zwracają dużą uwagę na ukończone kursy oraz znajomość języków obcych (język angielski na poziomie B2 to właściwie absolutne minimum), podczas gdyw przypadku zwykłych barów czy knajp często nie trzeba nawet mieć żadnego doświadczenia. Wszystko tak naprawdę zależy od wymagań pracodawców, a ci poszukują zarówno wysoko wyspecjalizowanych barmanów, jak i po prostu pracowników, którzy będą nalewać piwo dla klientów.
Jakie umiejętności powinien mieć barman?
Dobry barman powinien mieć rozwinięte zdolności manualne– drinki trzeba przygotowywać szybko i sprawnie, uważając przy tym na szklane butelki z alkoholem. Ewentualny błąd może doprowadzić do rozbicia flaszki, co przełoży się na koszty dla lokalu oraz konieczność wysprzątania miejsca pracy.Ponadto kluczowa jest otwartość oraz komunikatywność. Klienci lubią zagadywać barmanów – ci powinni umieć prowadzić miłą, niezobowiązującą rozmowę, by zachęcić do dalszego korzystania z oferty lokalu. Dużą zaletę stanowi też stanowczość, która przyda się w dyskusji z klientami pod wpływem alkoholu. Raz na jakiś czas trzeba wyrzucić taką osobę z lokalu, co wymaga dużej pewności siebie.
Ile zarabia barman?
Średnie zarobki barmana to ok. 4200 zł brutto miesięcznie, podczas gdy najczęściej wskazywane widełki wynagrodzeń oscylują w przedziale od 3000 zł do 7500 zł brutto. Tak duże wahania są rezultatem różnic na rynku pracy. Doświadczeni barmani z odpowiednimi kwalifikacjami pracują w lokalach gastronomicznych wysokiej klasy i mogą liczyć na wysoką pensję oraz spory dodatkowy dochód z napiwków. Natomiast pracownicy zwykłych barów i knajp mogą liczyć na pensję nieznacznie przekraczającą płacę minimalną oraz niewielkie napiwki. W tym ostatnim charakterze chętnie pracują uczniowie oraz studenci –praca jako barman idealnie sprawdza się jako dorywcze zajęcie, które można wykonywać wieczorami i po nocach. Warto jednak pamiętać, że jest to też perspektywiczna ścieżka kariery. W końcu rynek gastronomiczny w Polsce dynamicznie się rozwija, a pracodawcy poszukują utalentowanych barmanów, którzy nie tylko przygotują świetne drinki, ale też zabawią klientów rozmową i zachęcą ich do częstszego zaglądania do lokalu.