Jak wygląda praca w McDonald’s?
Pierwsza restauracja McDonald’s pojawiła się w Polsce w 1992 roku. Pierwszy lokal otworzony był w Warszawie na rogu ulic Marszałkowskiej i Świętokrzyskiej. Obecnie amerykańska sieć barów szybkiej jest dostępna w 150 miejscowościach w Polsce, posiada około 440 restauracji i zatrudnia ponad 27 tysięcy pracowników.
McDonald’s jest bardzo atrakcyjnym miejscem pracy dla młodych osób, stawiających swoje pierwsze kroki na rynku pracy. Jako pracę dorywczą traktują ją licealiści oraz studenci. Plusem pracy w McDonald’s dla uczniów bądź studentów jest fakt, że osoby te mogą zadeklarować ile godzin w miesiącu chcą albo mogą przepracować związku z nauką w szkole bądź zajęciami na uczelni.
Należy pamiętać, że praca w McDonald’s jest przeznaczona do osób o dobrej kondycji fizycznej, sprawności ruchowej oraz dobrej odporności na stres ze względu na szybką realizację zamówień oraz kontakt z klientami. Ale pracownicy McDonald’s to nie tylko młode osoby. W restauracjach pracują również osoby starszy oraz niepełnosprawne. Według statystyk z 2020 roku najmłodszym pracownikiem restauracji w Polsce był szesnastolatek, natomiast najstarsza osoba miała 84 lata.
Jak pracuje się w restauracji McDonald’s?
McDonald’s jako międzynarodowa sieć restauracji dla jednych może być powodem do dumy, że pracują w tak dużej korporacji, a dla innych powodem do wstydu. Wszystko jest kwestią bardzo indywidualną i zależy kto jakie ma ambicje. Również samo odpowiedzenie na pytanie jak pracuje się w McDonald’s jest zdaniem mocno subiektywnym i uzależnionym od doświadczeń obecnych lub byłych pracowników restauracji. Jak w każdej firmie możemy trafić na dobrego bądź złego szefa, miłych i pomocnych współpracowników - lub wręcz przeciwnie.
Największą zaletą pracy w McDonald’s jest fakt, że przedsiębiorstwo jako nieliczna firma tego typu w naszym kraju zatrudnia swoich nowych pracowników na umowę o pracę. Z punktu widzenia pracownika jest to najkorzystniejsza umowa regulująca jego zatrudnienie ze względu na między innymi prawo do wynagrodzenia minimalnego, opłacanie części składek ZUS przez pracodawcę, prawo do uregulowanego czasu pracy (np. 8 godzin na dobę oraz 40 godzin w tygodniu) oraz prawo do zwolnienia lekarskiego. Kolejnym pozytywnym aspektem pracy w McDonald’s jest jasno wytyczona ścieżka kariery, poparta różnego rodzaju programami szkoleniowymi. Pamiętajmy, że firma zatrudnia bardzo często bardzo młode, uczące się jeszcze osoby jak licealiści lub studenci. Tym samym pracownicy otrzymują od firmy szansę na zdobycie bardzo różnorodnego, a bardzo cennego w przyszłości doświadczenia zawodowego.
W większości przypadków atmosfera w restauracjach McDonald’s jest bardzo dobra. Pracownicy są dla siebie życzliwi, pomagają sobie nawzajem. Nowo zatrudnione osoby mogą liczyć na łatwy start w pracy dzięki szkoleniom przeprowadzonym w pierwszych dniach pracy. Nowi pracownicy dowiedzą się od doświadczonych osób jak pracować na kuchni lub na kasie, poznają tajniki przyjmowania zamówień i rozmów z klientami, a przede wszystkim uczą się jak przygotować serwowane przez McDonald’s jedzenie. Pracownicy McDonald’s oprócz przygotowania i przyjmowania zamówień od klientów są również delegowani do czyszczenia stołów, sali, zabierania pozostawionych na stołach przez klientów tacek. Do obowiązków kasjerów oprócz życzliwej rozmowy z klientami należy zaznaczenie zamówienia na komputerze, które pojawia się automatycznie na kuchni, wydanie reszty klientowi, wydrukowanie rachunku. Takie same zadania mają osoby pracujące w McDrive, przyjmując zamówienia od klientów dojeżdżających do okienka samochodem.
McDonald’s swoim pracownik oferuje również dodatkowe benefity jak między innymi grupowe ubezpieczenia, karty sportowe lub zniżki pracownicze na jedzenie w restauracji.
Ścieżka kariery w restauracjach McDonald’s
Wizytówką pracy w restauracjach McDonald’s jest możliwość rozwoju oraz awansu, a na każdym stanowisku pracownik ma zapewnione odpowiednie szkolenie. Firma zatrudnia około 6 tysięcy osób na stanowiskach kierowniczych i managerskich, natomiast 21 tysięcy to osoby odpowiedzialne za obsługę klientów. Ścieżka kariery w restauracjach McDonald’s:
- Pracownik restauracji,
- Instruktor,
- Młodszy Manager,
- Manager,
- Asystent kierownika restauracji,
- Kierownik restauracji.
Pracownik restauracji jest najniższym szczeblem w hierarchii stanowisk w firmie. Pracownik restauracji odpowiada bezpośrednio przed kierownikiem zmiany, a szkolenia realizowane są przez instruktora. Pracownik restauracji zajmuje się pełną obsługą klienta, przygotowaniem posiłków na kuchni, dbaniem o czystość oraz obsługą kasy. Na tym stanowisku firma wymaga posiadania książeczki sanepidowskiej. Następnym etapem kariery w McDonald’s dla pracownika restauracji może być awans na instruktora do którego zadań należy m.in. szkolenie nowych pracowników. Co najważniejsze stanowisko instruktora wiąże się z łączeniem bieżącej pracy na równi z pozostałą częścią zespołu.
Większość osób rozpoczynających pracę w McDonald’s aspiruje do stanowisk managera i kierownika. Osoby, które są rozpatrywane na te stanowiska muszą być obdarzone zaufaniem ze względu na obowiązki jakie na nie czekają. Szczególnie ważnym aspektem jest zachowanie przez managerów lub kierowników zasad etyki i dawanie dobrego przykładu pozostałej części zespołu.
Zakres obowiązków Managera w McDonald’s:
● Kierowanie zmianami,
● Układanie i planowanie pracy,
● Nadzorowanie czynności związanych z obrotem gotówką,
● Wspieranie pracowników w wykonywaniu obowiązków,
● Wspieranie kandydatów na poszczególne stanowiska w McDonald’s.
Zakres obowiązków Kierowników w McDonald’s:
● Odpowiadanie za zarządzanie i funkcjonowanie restauracji,
● Koordynowanie pracy zespołu,
● Organizowanie warunków do codziennej pracy zespołu,
● Realizacja wszystkich formalności związanych z funkcjonowaniem restauracji,
● Odpowiadanie za politykę kadrową, szkolenia nowych i obecnych pracowników,
● Odpowiadanie za poziom sprzedaży danej restauracji,
Ile zarabia się w McDonald's?
McDonald’s co do zasady nie udostępnia oficjalnie wynagrodzeń swoich pracowników. Poniższe dane są zestawieniem kwot podanych przez pracowników na forach internetowych.
Zarobki w McDonald’s są zróżnicowane i zależą od tego jakie stanowisko zajmuje dany pracownik oraz ile godzin przepracował w miesiącu. Co ciekawe na wysokość wynagrodzenia wpływa również lokalizacja restauracji.
Początkujący pracownik restauracji McDonald’s może liczyć na minimalne wynagrodzenie - 18,30 zł brutto na godzinę. Przy standardowej liczbie godzin w miesiącu jego pensja wynosi 2800 zł brutto (około 2000 zł netto). Zaznaczamy, że jest to wynagrodzenie podstawowe, które jest zwiększane o dodatki takie jak: praca na nocnej zmianie - +20% stawki godzinowej, praca w niedzielę oraz dni świąteczne - +25% stawki godzinowej.
W przypadku awansu pracownika na instruktora, ten może liczyć na premię w wysokości około 0,50 zł na godzinę. Młodszy manager zarabia około 3300 zł netto, a wynagrodzenie managera restauracji to około 3500-4300 zł netto. Pensja kierownika to zazwyczaj 5000 zł netto miesięcznie.
Podsumowanie
McDonald’s to idealne miejsce dla młodych osób wchodzących na rynek pracy bez doświadczenia. Dzięki jasno wytyczonej ścieżce rozwoju, pracownik bardzo szybko może wspinać się po szczeblach kariery - tym samym zarabiając więcej. Nie możemy zapominać o pakiecie szkoleń, gdzie rozwój pracowników jest wspierany przez coachów, szkoleniową bibliotekę multimedialną oraz platformę e-learningową. Dla całej korporacji ważne jest nie tylko zadowolenie klientów, ale również dbanie o swoich pracowników, dzięki którym firma może się od lat rozwijać.