Jak wygląda praca w KFC?
Obowiązki pracownika KFC
Pracownik KFC zajmuje się obsługą klientów, przyjmowaniem zamówień i przygotowywaniem posiłków. Na zapleczu pracownik przygotowuje składniki oraz smaży produkty zgodnie z procedurami określonymi przez korporację. Wszystko, od ilości przypraw aż po czas smażenia, musi być przygotowane zgodnie z wymaganiami. Oczywiście podczas przygotowywania jedzenia trzeba przestrzegać zasad higieny i dbać o czystość stanowiska pracy.
Natomiast na stanowisku obsługi klienta pracownik przyjmuje zamówienia, obsługuje kasę i dba o to, aby klienci byli zadowoleni z otrzymanej obsługi. Klienci dość często proszą o pomoc – czy to z obsługą automatycznych kiosków, czy też chcą ketchup do frytek albo słomkę do napoju itd. Regularnie pojawiają się również pytania o ofertę KFC. Stąd w pracy przydaje się komunikatywność oraz umiejętność radzenia sobie w sytuacjach stresujących, szczególnie w godzinach szczytu, gdy łatwo natrafić na kilku wyjątkowo wymagających klientów.
Jak wygląda typowy dzień pracy w KFC?
Dzień pracy w KFC rozpoczyna się od przygotowania stanowisk i sprzętu oraz od krótkiego zebrania z zespołem (w zależności od menadżera restauracji – nie wszyscy organizują spotkania zespołowe). Następnie w zależności od stanowiska pracownicy przystępują do pracy przy kuchni oraz obsługi klientów. Przed otwarciem restauracji trzeba ją jeszcze dokładnie wysprzątać.
W ciągu dnia pracownicy wykonują różne zadania, w zależności od tego, co trzeba akurat zrobić. Osoby pracujące na kasie obsługują klientów, przyjmują zamówienia oraz wydają przygotowane posiłki. W chwilach wolnych dbają o porządek na sali oraz uzupełniają zapasy. Z kolei pracownicy kuchni zajmują się przygotowywaniem posiłków.
Pod koniec dnia zespół przystępuje do sprzątania lokalu i przygotowania go na kolejny dzień pracy. Najważniejsza jest utylizacja niesprzedanych porcji jedzenia, a także dokładnie czyszczenie kuchni oraz restauracji. Pracownicy sprawdzają także stan produktów oraz zgłaszają zapotrzebowanie na uzupełnienia – to już rola menadżera.
Ile zarabiają pracownicy KFC?
Średnie zarobki pracowników KFC w Polsce wynoszą od 4 300 do 5 200 zł brutto miesięcznie. Wynagrodzenie zależy od regionu, doświadczenia oraz pełnionej funkcji. Pracownicy mogą liczyć również na premie uzależnione od wyników pracy oraz dodatki za pracę w godzinach nocnych lub świątecznych – te ostatnie są w stanie znacząco zwiększyć wysokość wypłaty.
Jakie są wady i zalety pracy w KFC?
W KFC może pracować prawie każdy (najważniejsze wymaganie to orzeczenie do celów sanitarno-epidemiologicznych, ale w procesie rekrutacji firma może je opłacić przyszłemu pracownikowi). Poza możliwością zarobku jest to również okazja do zdobycia doświadczenia na rynku pracy. Zmienne godziny pracy sprawiają, że praca w KFC jest idealna dla osób młodych lub studentów. Co więcej, KFC zatrudnia osoby niepełnoletnie w wieku powyżej 16 lat, więc to dobra opcja na pracę dorywczą w wakacje.
Najpoważniejszą wadą KFC jest intensywne tempo pracy, która po prostu męczy fizycznie, szczególnie że pracownicy spędzają większość czasu na nogach. Zarobki nie są wysokie, a praca w fast foodzie raczej nie jest długoterminowym pomysłem na karierę zawodową – zresztą stąd bierze się wysoka rotacja personelu w większości fast foodów, a KFC nie jest pod tym względem wyjątkiem. Wreszcie praca wymaga interakcji z klientami, co często prowadzi do trudnych, frustrujących sytuacji.