Praca jako kucharz – zarobki i wymagania
Czym zajmuje się kucharz?
Kucharz to pracownik restauracji zajmujący się pracą w kuchni. Jego najważniejszym zadaniem jest przygotowywanie posiłków na podstawie informacji dostarczonych przez obsługę sali. Szczegółowy zakres obowiązków różni się w zależności od lokalu, ale w większości przypadkówkucharz musi samodzielnie ugotować lub odgrzać danie, a także zadbać o jego ładny wygląd na talerzu. Ponadto częstym zadaniem pracowników kuchni jest dbanie o jej stan, ze szczególnym uwzględnieniem czystości oraz zachowania zasad BHP, a także regularne sprawdzanie, czy żywność nie jest przeterminowana.Kucharz musi dbać o to, by każde danie przygotować zgodnie z przepisem. Jest to bardzo ważne, bo przypadkowe dodanie produktu niewymienionego w karcie (np. jajek, mleka) może wywołać reakcję alergiczną u klienta, nie mówiąc już o zepsuciu smaku dania. W przypadku niektórych lokali kucharze mają jednak dużą swobodę przy układaniu menu, dzięki czemu mogą popisać się kulinarnym kunsztem. Inne restauracje, szczególnie te sieciowe, mają jasno sprecyzowane menu, przez co praca na kuchni jest łatwiejsza, ale też bardziej monotonna.
Co warto wiedzieć o pracy w restauracji?
Ponieważ praca w restauracji sprowadza się do kontaktu z żywnością,kucharze muszą spełnić szereg zasad bezpieczeństwa. Dotyczą one zarówno higieny osobistej, noszenia odzieży ochronnej, jak i zachowania kuchni w czystości. Każdy lokal serwujący żywność musi przed rozpoczęciem działalności uzyskać zgodę sanepidu, który może też przeprowadzić niespodziewaną kontrolę. Jeżeli chodzi o specyfikę pracy jako kucharz, to zazwyczajnajwięcej wysiłku trzeba włożyć w godzinach lunchu oraz popołudniowo-wieczornych. To właśnie wtedy restaurację odwiedza najwięcej klientów, a praca potrafi być wymagająca i nerwowa. Tuż po otwarciu i tuż przed zamknięciem lokalu jest natomiast czas, by nieco odetchnąć i wykonać pozostałe obowiązki kucharza.
Jak zostać kucharzem?
By zostać kucharzem nie trzeba mieć konkretnego wykształcenia czy doświadczenia. Wszystko zależy tak naprawdę od wymagań właściciela restauracji. W przypadku niektórych miejsc wystarczy talent kulinarny oraz znajomość kilkunastu dań, natomiast inne lokale zatrudniają jedynie doświadczonych kucharzy mających odpowiednie kwalifikacje, głównie w postaci praktycznych umiejętności.Przy rekrutacji do lepszych lokali, a także restauracji specjalizujących się w danym rodzaju kuchni liczy się przede wszystkim doświadczenie. Najłatwiej jest je zdobyć w trakcie nauki w szkole branżowej lub technikum na profilu gastronomicznym, lub uczęszczając na kursy gastronomiczne. Warto przy tym zaznaczyć, żeukończenie szkoły branżowej daje możliwość przystąpienia do egzaminu branżowego na kucharza i zdobycia kwalifikacji zawodowych, które umożliwiają podjęcie dalszej nauki w szkole branżowej II stopnia. Co ciekawe, najwyższy stopień kwalifikacji zawodowych można też uzyskać kończąc technikum gastronomiczne – to szybsza, ale bardziej wymagająca droga.Restauracje chętnie zatrudniają osoby, które przejdą pełen cykl edukacji zawodowej i posiadają uprawnienia kucharza, głównie ze względu na konieczność zaliczenia praktyk wyjaśniających uczniom działanie restauracji.
Ile zarabia kucharz?
Średnie zarobki kucharza wynoszą ok. 3400 zł brutto miesięcznie, a widełki wynagrodzeń wahają się w przedziale od 3000 zł do 12500 zł brutto. Ta ostatnia kwota trafi na konto najlepszych szefów kuchni zatrudnionych w wysokiej klasy restauracjach. Większość kucharzy, szczególnie w zwykłych lokalach gastronomicznych, zarabia w okolicy wspomnianej średniej.Najczęściej spotykaną formą zatrudnienia jest umowa o pracę, choć wielu kucharzy w okresie próbnym pracuje na umowie zlecenie.Wysokość wynagrodzenia zależy głównie od doświadczenia oraz kwalifikacji, a także od rodzaju pracodawcy(inne warunki zaoferuje restauracja serwująca kuchnię polską, bar szybkiej obsługi oraz pizzeria). Ważna jest też specjalizacja – dobry kucharz znający się na robieniu pizzy lub sushi powinien bez problemu znaleźć zatrudnienie za niezłą stawkę. W branży gastronomicznej jest szczególnie widoczna różnica pomiędzy wielkimi miastami a resztą Polski – zarobki kucharzy w Warszawie czy Krakowie na podobnym stanowisku mogą być nawet dwa razy większe niż w przypadku mniejszych miejscowości.