Praca jako dietetyk – wynagrodzenie, zakres obowiązków i wymagania

Aktualizacja: 5 listopada 2022
4 min
zakres obowiązków i wymagania Wiele osób przykłada dużą wagę do tego, co znajduje się na ich talerzach. W końcu nie od dziś można usłyszeć powiedzenie, że jesteś tym, co jesz. Ciężko jednak samemu wybrać odpowiednie produkty, ułożyć zdrową i zbilansowaną dietę, a już tym bardziej, kiedy towarzyszą różne choroby. Właśnie w takich momentach z pomocą przychodzi dietetyk, czyli osoba, która starannie i co najważniejsze indywidualnie pomaga dobrać dietę dla każdego. Sam zawód jest coraz bardziej popularny, a sam kierunek dietetyki na studiach z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Sprawdzamy jakie wymagania musi posiadać dobry dietetyk. Czy to faktycznie praca dla każdego? Jaki jest dokładny zakres obowiązków w tym zawodzie? Ile można zarobić miesięcznie pracując w tym zawodzie? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższym artykule.

Praca jako dietetyk – wymagania

Na początku warto podkreślić, że praca dietetyka w Polsce jest częściowo regulowana przez rozporządzenie. Dlaczego tylko częściowo? Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 20 lipca 2011 roku reguluje wymagane kwalifikacje na tym stanowisku. Z zapisanych tam wymagań wynika, że aby zostać dietetykiem, należy ukończyć studia wyższe na kierunku dietetyk. Studia wyższe, czyli należy uzyskać tytuł licencjata lub magistra w tym zakresie. Cały problem polega na tym, że zapisy te regulują tylko pracę w placówkach publicznych. A gabinety dietetyczne coraz częściej powstają także prywatnie. Dlatego właśnie praca w prywatnych poradniach nie jest w żaden sposób regulowana, a co za tym idzie, mogą w nich pracować osoby, które ukończyły szkołę policealną w zakresie dietetyki lub specjalne kursy. Warto jednak od samego początku zdecydować się na studia w tym zakresie. Zdobyte tam doświadczenie z pewnością otwiera wiele możliwości zawodowych, a sam zakres omawianego materiału i praktyki są znacznie obszerniejsze niż w przypadku kursów.Na studiach wyższych podczas zajęć omawiane są zagadnienia z zakresu anatomii i fizjologii człowieka, biochemii, klinicznych zarysów chorób, genetyki, interakcji leków i żywności, psychologi żywienia, dietoprofilaktyce i dietoterapii, a także preparatów dietetycznych i wiele innych. Oprócz wykształcenia, w tym zawodzie przyda się także chęć zdobywania nowej wiedzy i naturalna ciekawość. Dietetyk, mając do czynienia z niektórymi pacjentami, często musi podchodzić do danej osoby holistycznie. Zatem jego wiedza powinna bazować na naukach pokrewnych dietetyce, a nie skupiać się tylko na odpowiedniej diecie. Jest to również jedna z tych dziedzin, które rozwijają się z dnia na dzień. Dietetyk to osoba, która na co dzień pracuje z innymi osobami, dlatego powinien być komunikatywny, otwarty na inne osoby. W tej profesji przyda się także wysoka kultura osobista, umiejętność jasnego formułowania przekazu, a także indywidualne podejście do pacjenta.

Zakres obowiązków w pracy dietetyka

Dietetyk po studiach ma możliwość wybrania konkretnej specjalizacji.Oprócz dietetyki może pracować również jako dietetyk kliniczny. W tej profesji jego działania polegają na tym, aby pomagać w żywieniu osób z różnymi chorobami. Można wybrać także dietetykę sportową, czyli układanie planu żywienia dla sportowców. Do wyboru jest także psychodieteyka, czyli praca z pacjentami, którzy borykają się z zaburzeniami żywienia wynikającymi z chorób psychicznych. Do ogólnych obowiązków dietetyka należy przede wszystkim ocena sposobu odżywiania oraz przygotowywanie odpowiedniej rozpiski posiłków. Dietetyk ma za zadanie propagować odżywiania i ogólnie zdrowy styl życia. Ponadto osoba pracująca na tym stanowisku informuje pacjentów o wszelkich kwestiach dotyczących żywienia, pomaga walczyć z nadwagą, pomaga dobierać pełnowartościowe produkty, a także wylicza indywidualne zapotrzebowanie na kaloryczność i poszczególne składniki odżywcze. W ramach swojej pracy dietetyk przygotowuje listę produktów, dokładną rozpiskę posiłków oraz informuje, jak należy je przygotować, a także, w jaki sposób przechowywać produkty.

Praca jako dietetyk – zarobki

Mediana zarobków na stanowisku dietetyk wynosi 3550 zł brutto. Pośród wszystkich zatrudnionych osób w tej profesji 25% zarabia kwotę powyżej 4090 zł brutto. Na najmniejsze zarobki może liczyć jedna czwarta dietetyków.Wówczas ich pensja wynosi poniżej 3190 zł brutto. Warto jednak dodać, że wynagrodzenie jest zmienne i zależy w głównej mierze od ilości przyjmowanych pacjentów, wielkości firmy, a także doświadczenia. Na większe zarobki może liczyć dietetyk zatrudniony w prywatnej klinice. Wiele osób pracujących z tym zawodzie decyduje się na pracę w dwóch miejscach, po godzinach przyjmuje swoich klientów indywidualnie. Wówczas wymagane jest prowadzenie własnej działalności gospodarczej. Ogłoszenia o pracę można z powodzeniem szukać na popularnych stronach internetowych, a także na dedykowanych grupach na portalach w social mediach. Warto wspomnieć, że dietetyce często piszą również artykuły naukowe na różne portale lub świadczą swoje usługi zdalnie.

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie, dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.
Polityka cookies | Polityka prywatności | Zamknij